Senectutea



“Batranetea incepe de cand incepi sa te temi de ea.” (Alexandru Vlahuta)
 
Senectutea, batranetea, inaintarea in varsta aduce cu sine, intr-o masura mai mare sau mai mica deteriorarea functiilor cognitive. Acesta este un proces normal.  Apar probleme de memorare a informatiilor noi, dificultati de concentrare a  atentiei, dezorientare auto/allo psihica  (dezorientare legata de propria identitate/cat si de identitatea celorlalti), dezorientare temporo/spatiala (dezorientare in ceea ce priveste timpul, data in care se afla, in care s-a nascut, casatorit, etc cat si dezorientare in spatiu, locul unde se afla, localitatea/tara in care s-a nascut, casatorit, etc).
 
Marea majoritate a varstnicilor devin anxiosi, deprimati , chiar lipsiti de speranta atunci cand observa probleme de memorie sau atentie, pe langa suferintele cronice cauzate de boli ca: hipertensiunea arteriala ,  afectiuni cardiace, diabet, reumatism , etc. Alti factori ce intervin in procesul de imbatranire sunt cei legati de pierderi (partener de viata, prieteni), doliu, pensionarea, modificarea statutului si rolului social. Rezultatul interactiunii dintre acesti factori stresanti si modul in care varstnicul ii percepe si interpreteaza este denumita criza varstei inaintate. Aceasta trebuie depistata cat mai urgent avand in vedere ca un sfert din numarul sinuciderilor se inregistreaza la aceasta categorie de varsta (peste 60ani).
 
Trebuie mentionat faptul ca nu toti varstnicii sunt diagnosticati cu dementa si ca doar 15% din populatie sufera de o forma sau alta de dementa, care diagnosticata corect devine tratabila.
 
Starea de sanatate, experientele de viata,  nivelul de educatie, statutul economic  diferentiaza  modul de interpretare a modificarilor aparute in aceasta etapa de varsta. Datorita nenumaratelor simptome somatice asociate cu simptome depresive, pacientul in varsta se prezinta cel mai des la medicul de familie, la medicul specialist, la preot si mai putin la medicul psihiatru. Depresia, in cazul varstei a treia trebuie identificata, diagnosticata si tratata..
 
Numeroase studii au evidentiat rolul psihoterapiei cognitiv-comportamentale in depresia varstnicului  sau in alte tulburari ale dispozitiei,  paralel cu medicatia recomandata de catre medicul psihiatru.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala utilizeaza o diversitate de strategii ca: identificarea si recunoasterea  gandurilor negative disfunctionale, combaterea acestora si inlocuirea lor cu ganduri alternative, mai realiste; monitorizarea dispozitiei afective;  tehnici de relaxare fizica si mentala.
 
Incurajarea, implicarea in diverse activitati (se simte util), realizarea unui plan de actiune in ceea ce priveste interactiunea acestuia cu alte persoane, socializarea pot face din omul in varsta o persoana  agreabila, increzatoare, optimista,  activa, cu speranta de viata, care savureaza si traieste cu drag si aceasta etapa de varsta.
 

Logo Sitemap

Powered by SC REFRAMING SRL
Copyright 2024 Psihoterapeut Bucuresti Carmen Docan